2 manieren om bewust keuzes te maken

2 manieren om bewust keuzes te maken

Keys to succes -

De keuzes die we maken bepalen ons leven, en ons leven bepaalt op haar beurt welke keuzes we maken. Eigenlijk is het leven een aaneenschakeling van keuzes. Dat gaat van ontbijtgranen of scrambled eggs tot psychologie of sociologie als hogere opleiding. Ook hoe je op mensen of situaties reageert is (onbewust) een keuze. Het helpt ook niet bepaald (of juist wel?) dat we anno 2015 voor een oneindig aantal keuzes staan. Zoveel soms, dat we niet meer weten waar we voor moeten kiezen. Keuzestress is daar een gevolg van. Dat vind ik jammer, want bewust keuzes maken kan je een gevoel geven van controle en zelfzorgzaamheid. Kiezen is, in tegenstelling tot het gezegde, niet zozeer verliezen. Het is eerder het overbodige overboord gooien en kiezen voor wat je echt wil. Het hoeft dus helemaal niet tot stress te komen en guess what – dat is een keuze die je zelf maakt.

Ik heb bewust en onbewust al veel foute en juiste keuzes gemaakt. Het beginpunt van alles was voor mij het besef dat of ik nu een keuze maakte of niet, dat ik sowieso wél een keuze maak. Niet kiezen is namelijk ook een keuze. Ik heb een tijdje zelfs gewoon niet gekozen, met als resultaat dat ik me slecht voelde over mijn leven en het feit dat ik niet meer groeide. Het gaf me het gevoel dat ik geen keuze meer had. Stilstaan is ook een keuze, maar het is volgens mij iets waar je beter bewust voor kiest. Hoe doe je dat dan, bewust kiezen? Dit is wat ik doe.

1. Prioriteiten stellen


Get your priorities straight! Door het gegeven dat we over een gigantisch keuzemenu beschikken, kan je je vaak een beetje verloren voelen. Of juist allemaal dingen op hetzelfde moment willen doen. Beide reacties zijn niet erg. Het is niet erg als je niet weet wat je wil of als je alles wil doen maar er geen tijd voor hebt of jezelf teveel belast. Wat wél erg is, is geen actie ondernemen om het voor jezelf makkelijker te maken als je je niet goed voelt in één van bovengenoemde situaties. Dat doe je door prioriteiten te stellen. Eigenlijk is het allerbeste dat je maar één prioriteit hebt, maar dat is vaak een te moeilijke keuze. Prioriteiten stel je idealiter in eerste instantie op hoe gelukkig je er van wordt en niet op basis van andere factoren zoals geld of status. Het beste is natuurlijk als je je inkomen verwerft door iets te doen waar je geluk uit haalt. Daarnaast moet je bij het kiezen van prioriteiten voor jezelf durven kiezen. Doe waar jij gelukkig van wordt en doe vooral niets waar je ongelukkig van wordt maar een ander wel gelukkig van wordt. Op lange termijn gaat dat namelijk niet werken, tenzij de ander bewust je prioriteit is, zoals bijvoorbeeld je kind (of in mijn geval Lizzy, haha). Leer ook uit je ervaringen bij het overwegen van prioriteiten. Ik heb de eerste twee jaar van mijn hogere opleiding voornamelijk gespendeerd aan mijn toenmalige vriend en niet aan mijzelf, iets waar ik geen spijt van heb omdat ik hierdoor heb geleerd hoe mijn leven voor mij niet werkt.

Hier is bijvoorbeeld mijn lijstje van prioriteiten:

  1. Gezondheid: genoeg slaap omdat ik daar heel sterk op reageer, geen of weinig suiker eten omdat ik daar allergische reacties van krijg en regelmatig bewegen en naar de osteopaat gaan (ik heb scoliose). Hier hoort ook algemene zelfzorg bij. Als ik mij niet gezond voel, heeft dat een effect op alle andere aspecten van mijn leven en daarom staat dit op de eerste plaats. Het klinkt logisch, maar veel mensen doen dit niet. Daarnaast is Lizzy ook een onderdeel van mijn eerste prioriteit: als er iets mis is of als ze bijvoorbeeld geen opvang heeft als ik een avond/lang weg ben, blijf ik thuis.
  2. School: het grootste deel van mijn tijd spendeer ik aan schoolwerk en studeren. Het is op dit moment, na mijn gezondheid, het allerbelangrijkste in mijn leven. Mijn schoolwerk neemt 2/4 van mijn tijd in en het is, naast schrijven, steeds meer een passie voor mij.
  3.  Les folies: Ik probeer ¼ van mijn tijd aan mijn blog te spenderen.
  4.  Sociaal leven: mijn relatie, familie en vriendschappen komen voor mij op dit moment op de vierde plaats. Het kan egoïstisch over komen, maar ik heb het geluk dat ik een omgeving heb die hier begrip en respect voor toont, wat ook wederzijds is.

Vervolgens kan je keuzes maken op basis van je prioriteiten. Ik kies bijvoorbeeld voor het afwerken van een paper voor ik begin aan een artikel voor Les folies. Altijd. Dit lijstje is natuurlijk heel persoonlijk. Sommige mensen vinden het raar dat mijn sociaal leven niet op de tweede plaats komt en meer een soort van ‘extra prioriteit’ is, maar dit is een reflectie van wat ik op dit moment en voor de komende periode wil en waar ik belang aan hecht. School is voor mij belangrijker dan met vrienden afspreken. Natuurlijk is dit ook niet zo zwart-wit, ik kan wel een halfuur bellen/thee drinken met een vriendin als het dringend is. Ik weet dat ik vrij streng ben voor mijzelf, maar daarom hoef jij dat niet te zijn! Dit is hoe het voor mij werkt en jij kan je richten op wat voor jou werkt.


2. Intuïtief beslissen

Sommige keuzes, meestal iets grotere beslissingen, zoals verhuizen of een opleiding of baan kiezen, beslis ik niet op basis van enkel rationele overwegingen. Eén van mijn grootste beslissingen tot nu toe was verhuizen naar Amsterdam. Ik heb dit beslist in één dag tijd. Natuurlijk speelden er ook praktische dingen mee, maar dat wil niet zeggen dat je niet kan weten wat je wil. Ik weet nog dat ik me in de tweede week dat ik er was niet zo goed voelde. Ik zat op de tram en blijkbaar kon je het van mijn gezicht aflezen want de trambegeleider knoopte een praatje met me aan. Ik vertelde haar over waarom ik verhuisd was naar Amsterdam en dat ik twijfelde of het wel de goede keuze was. Daarna kwamen we aan mijn halte en voor ik moest uitstappen zei ze nog snel ‘hé lieve schat, volg gewoon je hart.’ Ik zal dat moment nooit vergeten. Hoewel ik zelf weet dat ik mijn hart moet volgen, is het iets waar ik soms wel onzeker over ben. Dat je op zo’n moment de bevestiging van een ander krijgt dat je hart volgen oké is, is ontzettend fijn.

Nog een (heel persoonlijke) anekdote: ik kreeg een jaar geleden de kans om mee te gaan op vakantie met mijn toenmalige vriend en zijn familie, maar ik heb de avond voor vertrek afgezegd. Ik herinner me dat het een heel moeilijke beslissing was omdat ik bijvoorbeeld al betaald had en natuurlijk mijn vriend niet wou teleurstellen. Maar ik wou gewoon niet, ik had het gevoel dat het niet goed voor me was en kreeg op de één of andere manier buikpijn als ik aan die vakantie dacht. Achteraf gezien was het de juiste beslissing, omdat ik me toen niet goed voelde en die tijd gespendeerd heb aan mezelf.

Maar hoe luister je naar je intuïtie?

  • Doe voor één dag alsof je al gekozen hebt en kijk naar hoe je je gedurende dag voelt. Observeer je gedachten en hoe je je fysiek voelt. Geeft het je energie of krijg je buikpijn? Angst hoeft overigens niet noodzakelijk negatief te zijn, het kan je leiden naar meer persoonlijke groei.
  • Intuïtief schrijven. Je neemt een pen en een blad papier en schrijft alles wat in je hoofd opkomt op. Het is geen wedstrijd schoonschrift of grammatica, gewoon letterlijk alles wat je denkt opschrijven. Meestal kom je dan bij een bepaalde keuze uit. Dit heb ik overigens ook gedaan toen ik besliste te verhuizen naar Amsterdam.
  • Neem even afstand van je omgeving. Ga wandelen of desnoods even in een andere kamer zitten. Zorg ervoor dat de keuze die je omgeving zou maken zo min mogelijk een invloed heeft op de keuze die jij wil maken. Wees altijd eerlijk tegenover jezelf.

Meer lezen? Andere blogposts gerelateerd aan keuzes maken:

 

Nu ben ik benieuwd! Hoe neem jij beslissingen? Vind je keuzes maken moeilijk?