4 manieren om jezelf te motiveren

4 manieren om jezelf te motiveren

Keys to succes -

Ik knijp mijn ogen tot spleetjes en tuur naar het witte, onbeschreven blad dat voor me ligt. Zuchtend steun ik op mijn beide handen en probeer mijn gedachten te ordenen, iets wat beter zou lukken als ik niet het gevoel had dat mijn hoofd bestaat uit wollen dekens en heimelijke verlangens naar het clichébeeld van een parelwit strand met een palmboom of honderd. Er verschijnt kippenvel op mijn armen als ik een briesje door mijn haren voel glijden. Jammer genoeg zit ik op een krappe bureaustoel terwijl ik de regen tegen de ramen hoor tikken en is het geveinsde zeebriesje afkomstig van de balkondeur dat nog openstaat. Mijn lichaam beweegt rusteloos en in mijn gedachten gaat het liedje ritmisch door: ‘geen zin in, geen zin in, gééééén zin in’. Wat nu?


Als mijn hoofd weer te vol zit en ik de muren op wil lopen, is een moodboard maken iets dat voor mij helpt. Ik laat mijn intuïtie het werk doen en probeer niet al te bewust over na te denken over welke tekst of afbeelding ik kies. Dat zorgt ervoor dat ik ideeën krijg omdat je bij een moodboard op niets moet letten en gewoon kan creeëren. Je hoeft er ook niet creatief voor te zijn - zowat iedereen, in vrijwel elke sector, maakt gebruik van deze methode. Denk maar aan mensen die krantenknipsels op hun koelkast hangen.

Een moodboard is vooral handig als je niet meer goed weet waarom je juist iets doet. Door je doelen te visualiseren maak je ze weer toegankelijk als het even een rommel in je hoofd is en krijg je meer inspiratie voor waar je mee bezig bent. Daarbij kan je het bij je werkplaats omhoog hangen als reminder en inspiratie voor momenten als deze. Ik maak er elk jaar één voor mezelf en ben met het herwerken van Les Folies ook begonnen met een paar tijdschriften en een schaar. Geen idee hoe je hier aan moet beginnnen?

Je kan starten met een paar sleutelwoorden die bij je bezigheid passen en van daaruit afbeeldingen te zoeken. Online kan je heel makkelijk een moodboard maken met tools als Pinterest, Canva of Evernote, maar ik geef de voorkeur aan met mijn handen bezig te zijn en even een time-out van mijn computerscherm te nemen.

Ik verwerf zelf de meeste motivatie uit het gevoel van in een flow te zitten. De wetenschapper Csikszentmihalyi verrichtte in ’88 een enorm interessant onderzoek naar dat flow gevoel, waarbij hij artiesten en hun creatieve proces observeerde. Naast het feit dat een flowstaat zorgt voor een intense en gefocuste concentratie op je bezigheid zelf (wil ik! Nu!), ontdekte hij dat de bezigheid zelf en niet zozeer het einddoel zorgt voor bevrediging. Maar hoe raak je dan in die flow?

Volgens Csikszentmihalyi gebeurt dat als er een balans is tussen wat iemand kan (zijn vermogen) en de moeilijkheidsgraad van de bezigheid. Als dit niet in evenwicht is, raak je verveeld (te lage moeilijkheidsgraad naar je vermogen) of word je angstig (te hoge moeilijkheidsgraad). Ik ervaarde als kind eens alle gevoelens bij elkaar toen ik een mislukte poging deed the next best thing in de wereld der klarinetspelers te worden. Zo bleek dat dit ook niet echt mijn ding was. Om de flowstaat te creeëren moet je dus concrete en duidelijke doelen hebben (een moodboard helpt hierbij), beschikken over de mogelijkheid om de bezigheid aan te passen aan je eigen capaciteiten en je eigen vooruitgang tijdens de bezigheid kunnen zien.

Concreet kan je dit onderzoek toepassen op je motivational skills door een bezigheid op te delen in stukjes, zodat je mini-doelen hebt om naartoe te werken in plaats van één groot doel. Je kan ook met iets kleins starten, waardoor je meer geneigd bent om gelijk door te gaan met gerelateerde dingen. Bijvoorbeeld: als ik met een writer's block zit, ga ik alvast afbeeldingen bewerken die bij de blogpost horen. Misschien, eerlijk toegegeven, een béétje procastinatie maar ik krijg er wél weer inspiratie van en ik start vervolgens makkelijker aan het schrijfgedeelte. Omdat de gemiddelde concentratie duur tussen de 15 minuten en 45 minuten ligt, kan je proberen om een timer in te stellen en die tijd zonder afleiding te spenderen aan je bezigheid, waarna je een korte pauze neemt.


Grace Coddington, de fashion editor van de Amerikaanse Vogue, zegt in de documentaire The September Issue’, ‘Always keep your eyes open, keep looking, you never know when something will inspire you,' terwijl ze vanuit het autoraam een prachtig uitzicht heeft op de romantisch verlichte straten van Parijs. Nu zijn er slechtere plaatsen om op zoek te gaan naar inspiratie, maar wat ze zegt is wel waar. Altijd gefocust blijven op je werk en daarbuiten niets (nieuws) ondernemen is nefast voor je inspiratie en dus ook je motivatie. Als je nieuwe dingen doet, krijg je vaak sneller nieuwe ideeën en ingevingen die je achter je bureau niet zo snel hebt. Je hoeft zelfs niet meteen in de trein naar Parijs te springen, het kan heel simpel zijn (en als je je vibe te pakken krijg ga je alsnog naar Parijs natuurlijk).

In plaats van je favoriete serie nog een keer te herbekijken tussen je werk door (guilty), ga dan eens wandelen in de buurt en probeer je te concentreren op wat je ziet, ruikt en hoort. Sinds kort maak ik vaak lange wandelingen in Lennik (de natuur) en Amsterdam (de stad). Het helpt mij om tot rust te komen en ook meer met mijn voeten op de grond (ergens logisch, dat wel). Ik vind het fijn om mensen en plekken te observeren, of plots in een plaatselijke stortbui terecht te komen en geen paraplu bij me te hebben waardoor ik naar huis moet rennen met panda ogen en mezelf hilarisch vind (humor is niet mijn beste kant en Lizzy apprecieert de regen ook iets minder).

Ook leuk: je ontmoet vaker nieuwe mensen of ontdekt nieuwe plaatsen zoals een gezellig cafeetje die je kunnen inspireren dan wanneer je achter je bureau blijft zitten of steeds dezelfde route neemt. Geen tijd? Neem eens de fiets of wandel voor redelijk korte afstanden en een trein in plaats van de auto voor een lange afstand. Duurt net een paar minuten langer, maar je bevindt je wel in een andere omgeving en/of situatie. Sporten is ook goed om je rechterhersenhelft, de creatieve kant van je brein, te ontwikkelen. Volgens een recent onderzoek van cognitief psychologen Lorenza Colzato et al. (2013) worden mensen die regelmatig wandelen of een andere sport beoefenen creatiever in het zoeken naar oplossingen. Heb je meteen ook een reden om toch naar de sportschool te gaan!

Cabaratier Brigitte Kaandorp zong in één van haar shows ‘Ik heb een héééél zwaar leven, moeilijk moeilijk moeilijk.’ Ik ken dit overigens vanbuiten en zing het refrein als ik van mezelf weer even moet relativeren. Natuurlijk is het af en toe wel nodig om zelfmedelijden te hebben, maar daar stopt het ook. Door je elke dag te verdrinken in een zee van zelfmedelijden, maak je het jezelf alleen maar moeilijker en zit je vast in een vicieuze cirkel van negatieve gedachten. Wat meestal helpt is het besef dat het 'enkel' gedachten zijn. Je kan de controle hierover terugwinnen door jezelf en je gedachten te observeren zonder op de gedachten in te gaan. Mediteren is ook heel goed om je gedachten stop te zetten. Je kan er heel simpel op oefenen door je timer op vijf minuten te zetten en vervolgens in een makkelijke houding te zitten of liggen. Vervolgens adem je rustig in en uit en concentreer je je op tot 50 tellen. Dwalen je gedachten af, begin dan gewoon opnieuw. Het kost wat meer moeite, maar door elke dag vijf minuten te oefenen kom je al snel een heel eind!

Door te denken dat het je niet gaat lukken om je doel te behalen, gaat het je inderdaad niet lukken. Sociaal psychologe Amy Cuddy heeft het daarom in haar TED talk over ‘faking it ‘till you become it’. Veel mensen onderschatten zichzelf en hun kwaliteiten, terwijl dat meestal (aangeleerde) denkfouten zijn. Doen alsof betekent dat je door verbaal en niet verbaal gedrag pretendeert de persoon te zijn die je wil zijn. Uit een experiment en verder onderzoek naar het verband tussen lichaamshouding en zelfvertrouwen blijkt dat het aannemen van ‘high-power poses’ ervoor zorgt dat je meer zelfvertrouwen krijgt. Het verhoogt het testosteron level met 20 procent en vermindert het stresshormoon cortisol met 25 procent. Als je enkele poses elke dag herhaalt, leer je jezelf een betere houding en dus ook meer zelfvertrouwen aan. En dan fake je het niet meer, maar word je het.

Bronnen:
Carney, D. R., Cuddy, A. J., & Yap, A. J. (2010). Power posing brief nonverbal displays affect neuroendocrine levels and risk tolerance. Psychological Science, 21(10), 1363-1368.
Colzato LS, Szapora A, Pannekoek JN and Hommel B (2013) The impact of physical exercise on convergent and divergent thinking. Front. Hum. Neurosci. 7:82
Abuhamdeh, S., & Csikszentmihalyi, M. (2012). The importance of challenge for the enjoyment of intrinsically motivated, goal-directed activities. Personality and Social Psychology Bulletin, 38(3), 317-330.
 

WAT DENK JIJ? HEB JE SOMS OOK PROBLEMEN MET ZELFMOTIVATIE? HOE LOS JIJ ZE DAN OP?