4x dingen alleen doen voor beginners

4x dingen alleen doen voor beginners

Inspirational -

Wat denk jij als je gezellig met je vrienden in je favoriete restaurant dineert en er een paar tafels verder een vrouw alleen in een salade zit te prikken? Misschien is ze eenzaam en zoekt ze gezelschap op of had ze gewoon geen zin om te koken? Of haar date heeft haar laten zitten toen ze er al was en durfde ze niet meer weg gaan? Raise your hand als je, net als ik, het observeren en verzinnen van verhalen over andere mensen tot je guilty pleasure telt. Het leuke aan dat soort verhalen is meestal dat het gaat over situaties die ik nooit hebt meegemaakt. Tot afgelopen zondag dan.

Ik had een dinner date en alvast een tafel gereserveerd bij het Italiaanse restaurant bij mij om de hoek. Ik ken de eigenaar, hoewel ‘kennen’ zich beperkt tot enthousiast naar elkaar wuiven als ik het restaurant passeer en hij achter het raam met de hand heerlijke gnocchi zit te rollen. Hoe dan ook, het gaat om de diepere band die meneer Italiaan en ik delen, je snapt het. Toen bovengenoemde date een uur of twee voor de afgesproken tijd meldde er toch, jammer helaas, niet te kunnen zijn, stond ik voor twee moeilijke keuzes. Eén: de reservatie afzeggen en thuis eten of twee: alleen gaan. Ik had nog welgeteld één ei, een beschimmelde paprika (zo bleek, I don’t collect ‘em) en een beetje leftover rijst in de koelkast had liggen. Ik durfde het niet aan meneer Italiaan te bellen om de reservatie af te zeggen (ik ben subtiel onder een paraplu het restaurant langs gelopen om te kijken of hij er die avond wel was, ja dus). En het doorslaggevende derde feit: ik.had.honger en ik ben een hangry person. Ik had hiervoor al eerder alleen gegeten, maar dat was niet in een gezellig, intiem restaurant waar stapelverliefde koppeltjes nog net niet à la Lady & de vagebond gehaktballen naar elkaar rollen.

Een half uur later bevond ik me in de situatie die ik voorheen vreesde: ik kwam alleen een restaurant binnen. Dit is het moment waarop je, als je niet/amper alcohol drinkt zoals ik, een flink glas wijn achterover zou slaan. Daarna volgt het moment waarop je beseft dat je na dat glas helemaal dronken zou zijn en je niemand hebt die dat ook maar ietwat kan maskeren of je naar huis kan begeleiden. Meneer Italiaan begeleidt me, na verbaasde blik en mijn bevestiging ‘ik ben alleen, m’n date komt niet’, naar mijn tafel in het midden van het restaurant. Aan de linkerkant zaten een man en vrouw van middelbare leeftijd, beide handen verstrengeld, kortom het klassieke scenario van de Titanic maar dan zonder boot en ik als ijsberg. Aan mijn rechterkant zaten zo te zien twee boezemvriendinnen, die luidkeels kloegen over het verschrikkelijke wangedrag van hun mannen omdat ze nooit meteen de vaatwasser uitruimden. Ik bestel snel een tonic en een hoofdgerecht, dat nog voor ik één bladzijde in mijn boek voor mijn neus staat. Tijdens het eten heb ik het idee dat iedereen meelijdend naar me staart en zich vast afvraagt wat er mis is met me als ik alleen uit eten ga. Aan de andere kant kan ik me wel volledig concentreren op de fantastische smaak van de verse pasta, voel ik me heel mindful en stiekem ook heel chique. De hele situatie moet er ongemakkelijk uit hebben gezien want meneer Italiaan komt meer dan geregeld vragen of ie nog iets voor me kan doen, misschien een andere date voor me regelen? Ha. Als ik de rekening krijg, zie ik dat er maar € 10,- op staat. Wat niet kan, want alle hoofdgerechten kosten rond de € 16,- en mijn drankje staat er niet eens bij. Als ik hem vervolgens roep om te zeggen dat de rekening niet klopt, geeft hij me een knipoog en wipt zonder dat ik nog iets kan zeggen de keuken in. Eenmaal terug thuis plof ik verward op de bank omdat ik niet weet wat ik van de hele situatie moet denken. Enerzijds ben ik ontzettend trots op mezelf dat ik me niet heb laten weerhouden van lekker eten door een date die op het laatste moment afzegt en anderzijds vraag ik me serieus af waarom de rekening aan de lage kant was en of meneer Italiaan het uit medelijden deed.

It's your turn!

Dingen alleen doen kan eng zijn, zeker als je het gewend bent om vrijwel alles buitenshuis samen met anderen te doen, zoals gaan winkelen met vriendinnen. Het valt me op dat ik het met sommige activiteiten moeilijker heb dan met andere en dat is volstrekt normaal. Zo kan ik blijkbaar prima alleen verhuizen naar een ander land zonder er iemand te kennen en alleen wandelen in een groot bos is ook geen probleem, maar heb ik wel moeite met mezelf trakteren op een diner-à-un. Iedereen heeft wel zo'n ding, zoals bijvoorbeeld niet naar een verjaardagsfeestje gaan omdat je er niemand anders kent, of die yogalessen uitstellen omdat je BFF niet mee kan. Achteraf ben ik blij dat ik alleen ben gegaan, omdat het goed is voor mijn zelfvertrouwen, ook al kijken sommige mensen raar (of denk ik dat ze dat doen). Ik kom uit mijn comfortzone en neem zo automatisch een nieuw perspectief aan, niet alleen over de smaak van eten als je alleen eet maar ook over hoe dingen alleen doen niet zielig is en je meer open staat naar nieuwe mensen toe. Daarbij ontzeg ik mezelf veel kansen als ik sommige dingen niet durf omdat ik ze alleen moet doen. Ik raad iedereen aan om hetzelfde te doen en jezelf uit te dagen om iets alleen te gaan doen dat je eigenlijk heel stiekem niet durft. Par example, een paar toegankelijke activiteiten om mee te beginnen:

  • Zoek het dichtstbijzijnde bos in je buurt op en ga alleen wandelen. Je hoeft er niet speciaal uit te zien (lees: no make up en yogalegging) en je komt er ook niet veel mensen tegen dus je maakt je minder zorgen (als je denkt zoals ik) over hoe je eruit ziet of wat ze over je denken.
  • Ga in plaats van met vrienden eens alleen naar een café waar je vaker bent geweest. Je bent al bekend met het café in kwestie, dus je voelt je al iets comfortabeler en je bent op die manier ook meer toegankelijk voor nieuwe mensen (cute boy alert).
  • Interessante tentoonstelling gespot maar niemand wil erheen? Gewoon zelf gaan. Je focus ligt voornamelijk op wat je ziet en niet zozeer op jezelf, dus zo voel je je ook al minder ongemakkelijk.
  • Geïnteresseerd in een nieuwe activiteit of sport? Probeer eens een proefles of workshop uit. Workshops duren meestal maar één tot twee dagen, je leert nieuwe mensen kennen in een niet al te grote groep en je weet meteen ook of buikdansen écht je ding is (been there).

Benieuwd! Heb jij al eens dingen alleen gedaan waar je bang voor was?

PS: Mijn intentie om elke weekdag te posten lukt niet omdat ik het niet kan combineren met schoolwerk en daarom heb ik besloten vanaf nu maandag-woensdag-vrijdag te posten. Meer hierover lees je in 'about' en de post over het nieuwe Les folies.

Reacties

schreef

Ik kan me heel goed inbeelden dat het in het begin best scary is om alleen ergens naartoe te gaan! Maar uiteindelijk ben je dan toch altijd blij, da's goed :-) Da's met veel dingen zo eh. Eerst geen zin, maar als je dan uiteindelijk doorzet ben je achteraf blij dat je 't gedaan hebt.