FASHION: A year in outfits

FASHION: A year in outfits

Style file -

Een jaar in outfits. Wat voor de meesten slechts een nietszeggend omhulsel is, betekent een wereld vol herinneringen voor mij. Als ik terugkijk, kan ik niet alleen het textiel, maar ook het moment terug voelen. Van de angst voor het lopen op de torenhoge hakken van mijn eerste Louboutins tot de opwinding die ik voelde toen ik voor heel even prinses mocht zijn tijdens de shoot in het kasteel van Saffelberg. De fragiliteit van een kanten lingeriesetje tot de elegantie van de vintage Delvaux van mijn mama. Het één worden van een stormachtige print met mijn gedachten. Het vertrouwde gevoel van mijn lievelingsjeans en thuis komen in een te groot, wit hemd met een kop thee op de bank.
Onlangs werd mij de vraag gesteld wat een typische outfit voor mij zou zijn. Wat ik een moeilijke vraag vond, gezien de betekenis die ik aan mode geef. Want wat is nu het verschil tussen mode en mijn stijl?

Ik hou van verhalen. En ik vind dat mijn stijl het verhaal over mezelf is dat ik vandaag aan de wereld wil vertellen. De rol die mode daarin speelt is dat mijn verhaal opgebouwd is uit de verhalen van andere, inspirerende mensen en dingen waar ik mezelf in herken. Je koopt een Chanel 2.55 niet alleen voor haar prachtige uiterlijk en perfecte vakwerk, maar ook voor de buitengewone vrouw achter de tas. Als ik haar om mijn schouder hang, draag ik ook een stukje tijdloze elegantie en geschiedenis mee. Dat is voor mij het moment dat een kledingstuk waardevol wordt, als het tot leven wordt gebracht door de betekenis die jij zelf eraan geeft, voor jezelf. Dat hoeft wat mij betreft niet per se van een bepaald merk te zijn. Ik denk dat het een mooi iets is als je jezelf kunt terugvinden in de stijl van een bepaalde ontwerper of in de snit van een kledingstuk.

Mijn stijl bestaat uit op zich onsamenhangende deeltjes dromen, verlangens en hedendaagse magie. Ze bestaat niet alleen uit wie ik ben, maar ook wie ik was en wie ik wil zijn. Een stijlvol iemand kleedt zich volgens mij dus niet voor een ander, maar voor zichzelf. Uit respect voor haar/zijn persoonlijkheid en vanuit een kennis van haar/zijn lichaam, met als doel te leven in kledij die hij/zij verwordt. Stijl heb je niet, die leef je, die ben je.

Nu ben ik benieuwd: welke rol speelt mode in jouw leven en wat betekent stijl voor jou?

Ph // Laura Coker, Marieke Penne, Francesca van Daele, Daphné Louise Lason, Livina Bradt, Jasna Rokegem

Reacties

schreef

Wauw, heel mooi verwoord! Ik vind je outfitposts altijd super leuk!!

schreef

Echt prachtig geschreven! Ik herken hier veel in van mezelf. Mijn liefde voor fashion is gegroeid door de jaren heen. Kleding heeft me echt geholpen om mijn onzekerheid te overwinnen en mezelf te ontpoppen. Ik heb echt vanalle stijlen gehad, veel geëxperimenteerd, om uiteindelijk mezelf te vinden. Nu hebben cele kledingstukken nog erg fijne herinneringen en ben ik fier op wat in bereikt heb door aandacht aan mezelf te geven. :)

X Sara

Flo schreef

I'm discovering your blog and I really like it, I like your outfits etc but I'm a little bit disappointed your articles are only in dutch ! :/