INSPIRATIONAL: On taking chances

INSPIRATIONAL: On taking chances

Inspirational -

De laatste dagen heb ik veel aan kansen gedacht en hoe mensen daar mee omgaan, hoe ik daar mee om ga. Als je afwijkt van het traditionele 'studeren, werken, trouwen, kinderen' model dat in de maatschappij nog steeds hoogtij viert, begin je soms wel eens te twijfelen aan jezelf. Hoewel ik merk dat de wereld aan het veranderen is en er steeds meer ruimte ontstaat om je als mens op een andere manier te ontplooien, blijft het een knelpunt voor velen. Kies je voor jezelf of voor een ander? Is je leven van jou of van een ander?

Ik en traditioneel gedoe, dat is geen goede match. Ik heb het geprobeerd, in het rijtje lopen en gewoon doen wat van mij verwacht wordt. Maar elke keer opnieuw stuitte ik op weerstand die ik zelf opbouwde als ik in situaties terecht kwam waar ik mijn zin niet mocht doen en enkel braaf moest luisteren. Als ik geconfronteerd word met zinloze dingen, zoals werk dat nergens toe leidt of een relatie waarin je allebei weet dat het niet loopt zoals je het zou willen, dan ben ik weg. Ik kan simpelweg niet om met een emotieloos, 9 to 5 leven waarin je in functie van een ander leeft.

Ik zie het bij zoveel mensen. Zo'n 80 procent van hun tijd gaat naar wat anderen van hen verwachten, zowel grote als kleine dingen. Terwijl je op je sociale media enkel de mooiste foto's van jezelf deelt, op je werk/school steevast taken overneemt van een ander omdat je wil dat ze je leuk vinden, de laatste modetrends volgt omdat anderen dat ook doen and so on. Of mensen die denken dat ze hét van het zijn en beter dan een ander, omdat de bekrompenheid van hun eigen denken maar tot daar reikt. En dat terwijl die 80 procent eigenlijk liever willen besteden aan wat zij zelf leuk of zinvol vinden om te doen, maar het gewoonweg niet durven. Wat blijft er dan nog over van je authenticiteit?

We krijgen elke dag kansen. Kansen om te groeien. Dat kan gaan van een klein, simpel ding zoals de vriendelijke glimlach van de cassière beantwoorden als je gehaast en geïrriteerd bent door de lange wachtrij. Of eens op tijd komen als teken van respect voor diegene met wie je hebt afgesproken. Of even na te denken over je manier van reageren als je weer eens in een eindeloze discussie met je vriend of vriendin belandt. Je krijgt elke dag de kans om het anders te doen. En toch kiezen we er zo vaak voor om in onze comfortzone te blijven zitten en vertonen we nog steeds hetzelfde vermijdingsgedrag. We hebben het moeilijk met verandering, vooral als het om intrinsieke gaat, want o wee ons ego.

Als je de beslissing neemt om vandaag, op dit moment, met hart en ziel écht te gaan leven, moet je bereid zijn om te veranderen. Het gaat erom dat je elke dag elk klein ding dat je pad kruist, zoals een aantrekkelijk aanbod of een ongemakkelijke situatie, bekijkt zoals het werkelijk is en dat je er vervolgens voor kiest om op je eigen, unieke manier te reageren zoals enkel jij dat wil.

Ik heb lang in angst geleefd, voor wat anderen dachten of omdat ik de behoefte had om iets anders te doen dan de meesten. Ik was bang voor mijn eigen verwachtingen en voor het perfectionisme dat daarmee gepaard ging. Ik was bang om dood te gaan, omdat ik nog zoveel wil doen en kwam er dan, ironisch genoeg, achter dat ik in tussentijd daardoor niet leefde. Ik had een haast onoverkomelijke angst om met mijn hart in het diepe te springen en te kiezen voor een leven dat enkel aan mij toebehoort. Want wat als ik faal? Wat als ik alles verlies? Wat als mensen mij raar bekijken of niet meer met mij willen omgaan?

So what. Weet je wat het allerergste is dat kan gebeuren in je leven? Dat je jezelf verliest. In de massa (als je daar niet in thuis hoort), in anderen of simpelweg in een 'veilig' leven in je comfortzone. Dus, wees even eerlijk, zal dat gebeuren als je luistert naar jezelf?

Het is enkel een kwestie van de kleine moeite te doen uit die vicieuze cirkel te raken en te gaan voor wat je echt wil. Zet je angsten opzij en leef. Nu.

Ph // Pinterest

Reacties

schreef

Right, right, right!