LFDXX PROJECT: Be your own hero

LFDXX PROJECT: Be your own hero

Inspirational -

"Heb je die rekenoefeningen nu al af? Dat kan niet, daar ben je toch veel te dom voor!" zegt ze smalend tegen mij terwijl ze met pretogen naar haar vriendin kijkt, die meelacht. Zestien jaar later zit ik in EFT-therapie (Emotional Freedom Techniques) en herinner me dit moment. Ik weet nog goed dat de achtjarige versie van mezelf niets terug durfde zeggen en verdrietig in een hoekje ging zitten, hoewel ik mijn oefeningen wel degelijk af had gemaakt. Dit was niet de ergste herinnering die ik heb aan de periode dat ik werd gepest, maar toch was dit één van de momenten die ik tot op de dag van vandaag levendig kan herbeleven. Ik voelde me heel klein, minderwaardig zelfs. Een ander moment. Drie jaar geleden kreeg ik een bericht van een meisje die ik vroeger als vriendin beschouwde, met daarin dingen als 'je betekent niets, je hebt nog niets bereikt in je leven en ik zit in mijn masterjaar', omdat ze mij als een bedreiging zag. En tot voor kort, was één van mijn grootste problemen mijn naïviteit, waardoor mensen waar ik van 'hield' me gebruikten om enkel en alleen hun eigen ego te voeden en ik mijn grenzen niet kon stellen.

Dit zijn herinneringen aan momenten waar iedereen zich wel in kan herkennen. Een moment dat je hart brak, een moment waarop je je zwak voelde, kleine en grote momenten. Misschien jezelf in twijfel trok. Momenten dat je verloren loopt en niet weet hoe het verder moet. Hoe je jezelf hieruit gaat redden. Het is makkelijk om je dan in een comfortabele slachtofferrol te wentelen. Het is een logische conclusie zelfs, om hieruit af te leiden dat je inderdaad minderwaardig en niet goed genoeg bent. Dat je het verdiende om zo behandeld te worden.

Ik heb mij jarenlang geen vragen gesteld bij hoe ik hiermee moest omgaan, ik dacht dat het gewoon zo hoorde. Dat gevoeligheid in de lagere school wordt afgestraft door kinderen die de behoefte voelen hun eigen onzekerheid te verstoppen door anderen fysiek of mentaal aan te vallen. Dat bewijsdrang en de onstilbare honger naar zelfbevestiging die uit het gepest worden voort kwamen uit het feit dat ik dan maar niet zo gevoelig of 'anders' moest zijn. Dat ik niet denk, voel en leef zoals er van me wordt verwacht in de maatschappij een geldige reden is om mij minderwaardig te voelen. Ik was arrogant, verdrietig, boos, gekwetst en altijd met een gevoel van onbegrip over het waarom. Ik had en heb nog steeds soms geen idee hoe ik met mezelf moet omgaan. Ik veranderde van een lief, avontuurlijk kind met een enorme levenslust naar een bange, arrogante tiener die dacht dat controle hebben en een masker opzetten de enige manier was om te overleven. Boven alles heb ik mij vooral heel erg alleen gevoeld. Ik veranderde van daaruit naar wie ik nu ben, of de beste versie van mijzelf die ik op dit moment kan zijn. Dat is iets waar ik elke dag aan werk. Maar dit zijn slechts kleine fragmenten uit mijn verhaal, mijn zoektocht. Jij hebt je eigen verhaal, achtergrond, verleden. Eigenlijk maakt het niet veel uit waar je vandaan komt en welk verhaal je hebt, maar des te meer waar je naartoe wil.

Ik zoek elke dag naar nieuwe antwoorden, bewust of onbewust. Ik zoek elke dag uit hoe ik beter kan worden, hoe ik kan groeien en tegelijk probeer ik gelukkig te zijn met wie ik ben. Het begint bij uit te zoeken wat je niet wil, wie je niet wil zijn. Bij leven met een open hart en een open geest. Bij het mijden van hokjesdenken en vooroordelen. Het begint bij het erkennen van het feit dat je een mens bent, die net als alle andere mensen op aarde het recht heeft om te leven op een manier die je zelf kiest. Een verlangen naar vrijheid in de grootste zin van het woord. Het begint bij zelfrespect en zelfwaardering.

Boven alles, begint het bij het besef dat je zelf de verantwoordelijkheid over je leven in handen hebt. Niet je familie, je vrienden of je omgeving. Niet de maatschappij, niet de wereld. Daarnaast moet je ook beseffen dat elk mens de kracht van zijn of haar zijn onderschat. Hoe vaak worden we geconfronteerd met 'je kan het niet' of 'je bent niet goed genoeg'? Iedereen kan het wel, iedereen is wel goed genoeg. Iedereen heeft de kracht, de moed en het lef in zichzelf om te doen wat hij of zij wil, slechts enkelen gebruiken, voelen of zelfs weten dit. Voor mij betekent dit alles dat ik mijn eigen heldin kan zijn, want niemand anders zal of kan het voor mij doen. En als ik dan toch een verhaal heb, wil ik daar graag de hoofdrol in spelen.

Daarom ga ik de komende weken mijn eigen 'Be your own hero' project starten, hier op Les folies. Ik schrijf gedurende vier weken, vanaf volgende week elke maandag een blogpost over je eigen held zijn in de praktijk vanuit mijn eigen ervaring en levenslessen. Dit gaat als volgt:

  1. Bewustzijn, groei en perceptie (je bent wat je ziet, hoe je je denkwijze kan veranderen)
  2. Kwetsbaarheid als kracht (Intuïtie en hoe je jezelf kan zijn in elke situatie)
  3. Liefde en vrijheid (Relaties zien als een vrijheid, niet als een verplichting)
  4. De balans tussen passie en rust (Leven met passie maar je rust terugvinden)

Ik geloof dat ik in dit 'project' niet alleen sta, dat er nog anderen, zoals jij, zijn. Die graag een verschil willen maken voor zichzelf, die op een eerlijke en echte manier in het leven willen staan. Sterke personen die graag onafhankelijk willen zijn en zichzelf willen kennen, zonder rond-de-pot-gedraai of 10989 zelfhulpboeken. Mensen die hun eigen waarheid bepalen, mensen zoals jij. Ik nodig en daag je uit om deze posts te gebruiken als (eventuele) zelfreflectie en als moment van feedback naar mij toe, over hoe ik denk en wat ik schrijf. Het lijkt me buitengewoon interessant om jouw mening hierover en je ervaring hierover te weten. Mijn (zelf)kennis hierover kan zich hierdoor alleen maar uitbreiden en dat is iets wat ik enorm apprecieer.

Het staat je helemaal vrij of je gewoon mee wil volgen, mijn posts wil delen op sociale media, of het helemaal niets vindt, of misschien een gastblogpost wil schrijven of een ander leuk idee hebt. Intussen weet ik dat het voor sommigen moeilijk is om bij de reacties hieronder iets achter te laten, dus je mag me ook altijd mailen, dit kan via de contact pagina of via een PM op de Facebookpagina. Ik zal de komende maand ook op Instagram en Facebook inspiratie posten rond dit project onder de hasthag '#beyourownheroXX'. If you feel inspired, feel free to do the same :).

Wat denk je? Ready if you are!

Reacties

schreef

Heel herkenbaar dit, helaas. Ik ga alvast blijven lezen, ben benieuwd naar wat je hier allemaal over wil vertellen :)

schreef

Hoi Tess! Herkenbaar voor zowat iedereen denk ik :) maar dat is een goed ding, want we kunnen zelf kiezen en veranderen! Leuk dat je benieuwd bent en bedankt dat je blijft lezen! XX

Thomas DW schreef

Ook voor mij heel herkenbaar. Ik kijk vol verwachting uit naar wat je hier allemaal gaat over schrijven. Het zal zeker en vast van pas komen in mijn persoonlijke zoektocht. De timing is alvast perfect ;)

schreef

Heel mooi project! En wat een prachtige bloemen :)