LFDXX PROJECT WEEK #1: You see what you are

LFDXX PROJECT WEEK #1: You see what you are

Inspirational -

Liefdesverdriet, gefaald op een examen, gelogen, gemeen geweest tegen iemand anders, ... Het zijn allemaal dingen die we allemaal wel al een keer hebben meegemaakt. Mensen maken fouten, niemand is perfect en andere cliché muurtegeltjes zijn hier het bewijs van. Vaak zijn we hard voor onszelf, we kunnen onszelf wel voor het hoofd slaan bij sommige dingen die we doen en waar we achteraf spijt van hebben. Ik had de gewoonte om fouten te maken en ze vervolgens helemaal op mij te nemen, ook al was het soms mijn schuld niet of kon ik er gewoon niet aan doen. Maar toch had ik het gevoel dat ik faalde. In een situatie, tegenover iemand anders en tegenover mezelf.

De machteloosheid die daarbij komt kijken is het ergste neveneffect. Soms heb ik het gevoel dat ik elke dag ergens in word gegooid waarin ik verloren loop en geen controle over heb. Het is zo dat de meeste dingen die ons overkomen niet binnen onze controle liggen, zoals de dood van een geliefde of een angstig gevoel dat je kan besluipen op momenten waarin je het echt niet kan gebruiken.

De eerste les die ik daarbij heb geleerd, is dat ik mijn drang naar controle over alles dat ik doe moet loslaten. We hebben namelijk de neiging om emoties of gedachten die we niet willen te verdringen. Je zou ervan versteld staan hoe creatief mensen eigenlijk zijn als het aankomt op de illusie van controle over emoties door te doen alsof ze er niet zijn. De kunst hiervan is het accepteren van hoe je je voelt, maakt niet uit wat je voelt en of je het wel of niet wil voelen. De realiteit is dat je het nu eenmaal voelt en dat is oké. That's all.

Daarbij denken we ook vaak dat we situaties of dingen die we meemaken, niet kunnen veranderen. Dat is een denkfout. Deze dingen zijn de uitkomst van hoe we denken, een match van onze persoonlijkheid en onze ervaring. Onze perceptie, ons idee van leven en alle andere facetten die erbij komen kijken, kunnen we zelf veranderen. Onze reacties kunnen we altijd kiezen en daarmee samenhangend, kunnen we onze invloed op elke situatie zelf bepalen.

Het probleem is echter dat het allemaal makkelijk lijkt, maar er is geen handleiding voor elke reactie. Natuurlijk is er wel de maatschappelijk verwachte reactie, also known als het addertje onder het gras. The easy way out, zeg maar. Er wordt namelijk niet van je verwacht dat je heel hard gaat nadenken over je reacties of over je leven, maar des te meer dat je gewoon doet wat je moet doen volgens maatschappelijk bepaalde (ongeschreven) regels. Hier is het goede nieuws: je handleiding maak je gewoon zelf! Break free.

Dat brengt mij bij het beginpunt van alles: jezelf. Verwerp alles wat je tot nu toe kent. Heroverweeg elke ervaring, observeer je gedrag bij elke situatie die komt. Word bewust van wie je bent en wat je doet, wat je wil en niet wil. Again, makkelijk gezegd, maar zo moeilijk is het niet. We beschikken namelijk allemaal over een ego en een hart. Laat je ego varen en volg je hart. IntuÏtie is hierbij belangrijk, zelfkennis en algemene kennisverwerving ook. Een kritische blik zonder (voor)oordeel moet je tool worden waardoor je dit alles kan gaan beleven.

Bekijk dit kleine stukje inleidende informatie als een spelletje, zoals het gehate voorstelrondje als je in een nieuwe groep terecht komt maar dan leuker. Het is maar zo moeilijk als je het zelf maakt en uiteindelijk bepaal je gewoon alles zelf. Deze week komen er dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag posts online die je hier de meer praktische kant van laten zien. For now, here's what:

  • Sta stil bij de normen en waarden die je van je ouders en/of familie hebt gekregen. Maak het visueel, schrijf ze even op, zet ze op een rijtje. Stel je vervolgens afstandelijk op en bekijk de normen en waarden alsof je ze voor het eerst ziet. Wat voel je, denk je erbij?
  • Maak de balans op van je leven. Wat is positief, wat is negatief, waar heb je gemengde gevoelens bij? Sta hierbij stil, maar oordeel (nog) niet.
  • Weet jij waar je echt geluk en energie van krijgt? Zo niet, waarvan niet? Probeer hierbij verder te gaan dan de 'logische' dingen zoals 'mensen die liegen', maar bijvoorbeeld wel 'ik heb een hekel aan drukke plaatsen zoals een festival'. Dit kan ook voedsel zijn, of een bepaalde sport, of bepaalde mensen.
  • Observeer jezelf bewust tijdens dagdagelijkse gewoonten, zoals je gesprekken bij het avondeten of hoe je omgaat met collega's of medestudenten (mensen die je elke dag ziet).
  • Wees je bewust van het volgende: je bent wat je ziet. Perceptie, perceptie, perceptie.

Het is belangrijk dat je bij bovenstaande punten niet kijkt naar wat er van je verwacht wordt, maar naar wat je zélf voelt. Alleen jij bent hierbij van belang. Weet ook dat geen enkel antwoord juist of fout is, en je hoeft ze overigens ook niet met een ander te delen als je dat niet wil. Een gevoel is nooit fout. Dit is voor jou. Een cadeautje zelfkennis van jou voor jou. I love me some gifts ;). Coming up:

  •     Wat is gezond en wat is niet gezond? Moet je écht aan de detox of mag je die chocoladetaart met een gerust hart verorberen? Heeft gezondheid een invloed op hoe we ons voelen?
  •     Wat is perfectionisme en controledrang? Hoe kunnen we het veranderen?
  •     5 essentiële dingen die je al bij je draagt maar nog niet weet.
  •     Column over bewustzijnsverandering.

Voor meer updates en inspiratie gedurende de dag, ik stalk je met veel liefde via Instagram en Facebook onder de hashtag #BeYourOwnHeroXX :). Kom je zelf ook een quote of foto tegen die je inspireert en bij dit project past of wil je je ervaringen en ideeën delen, feel free to report back!

Hoe denken jullie hierover? Ga je akkoord met wat ik zeg of zie je het helemaal anders? Tell me! Ik ben benieuwd.

Reacties

Britt schreef

Ik volg deze reeks met veel aandacht en interesse! Mijn mama en ik hebben ons altijd heel erg bezig gehouden met de wegen naar persoonlijk succes en innerlijke groei. Toen ze nog leefde, hadden we een verschrikkelijk andere visie. Mama las zelfhulpboeken, naslagwerken van succesvolle zakenmannen en vrouwen en manuals voor een "gelukkig en geslaagd leven". Ik vond het bijzonder vreemd wat ze deed, aangezien we allebei uit hetzelfde hout gesneden waren en bijzonder gevoelig, opmerkzaam en emotioneel intelligent waren (als ik dat zo van onszelf mag zeggen). Zij had de ongelooflijke capaciteit om van zichzelf en van anderen te leren, vanuit haar zo mooie, open perceptie. Ik had en heb dit nog steeds niet. Ik heb het vaak moeilijk om een open visie te behouden en niet te vervallen in een kritische blik. Maar hoewel mijn mama zoveel meer talent, gevoel en perceptie had om van te leren, deed ze het niet. Ze las liever boeken. Ik had er een bloedhekel aan.

Toen ze overleed ging ik door haar talloze schriftjes vol met stukjes tekst. Nu eens uit een boek over "the road to succes", dan weer over een bundeltje levenswijsheden. Het verwonderde hoe ze tot haar laatste snik deze dingen is blijven opzoeken en hoe ze voor zichzelf geheugensteuntjes maakte om zich te herinneren wat die of die persoon toch wel zo eloquent had weten neer te schrijven. Ik heb uit haar honderden schrijfsels het volgende geleerd: schrijf je eigen verhaal, maak je eigen bijzondere verwoordingen. Kijk naar jezelf en schrijf neer wat JIJ voelt, waar JOUW wegen naartoe gaan, waar JOUW HART ligt.

Ik moet soms oppassen dat ik in mijn zoektocht naar innerlijke vrijheid en geluk niet al te kritisch wordt naar anderen toe. Ik probeer zeer bewust naar mezelf te kijken wanneer ik weer eens aan het redeneren of aan het mijmeren ben. De lijn tussen gelukkig zijn met jezelf en te kritisch worden naar anderen toe is dun, heb ik gemerkt. Ik zeg nogmaals; ik volg dit project op de voet om te kijken hoe jij de lijn bewandeld. Niet om het op te schrijven in mijn schriftje, maar om stof tot nadenken te hebben. Om ellenlange reacties te schrijven misschien ook, waarvoor nu al mijn oprechte excuses ;-).

Tot slot: ik denk dat hier één ding staat dat bijzonder, bijzonder belangrijk is en waar veel mensen nog een puntje aan kunnen zuigen. Je bent wat je ziet. En soms moet je je ogen durven openen.

Scallie schreef

hmmm, mooi stukje

Food for thought, ik neem hiervoor de tijd en kom er einde van de week op terug

Liefs

X