LIFESTYLE: A twenty something guide to your first real job

LIFESTYLE: A twenty something guide to your first real job

Keys to succes -

Yay! Het is weer guestblog time! Deze keer werd onderstaande fantastische blogpost geschreven door Tine Timmermans, een mooie verschijning met een heerlijke pen die je verder kan ontdekken op haar blog Stay Wild at Heart. Ze zette onlangs haar eerste stapjes in de enge jungle der grown-ups en geeft - zeer welgekomen - survival tips. Can't wait to become a #girlboss? Read on!

Dat ik als pas werkende twintiger nu het 'echte leven' ontdek is op z'n minst gezegd een uitdaging. Niet alleen is 10 uur per nacht slapen op een vrije dag geen uitzondering, concealer een herontdekking in mijn beauty stash en koekjes eten als avondmaal een gewoonte geworden. Voor diegene die dachten dat een studentenleven ongezond was; try being a working girl. Het vergt een hele aanpassing van student naar pas werkende twentysomething. Je lichaam 24/7 verzorgen lijkt al even moeilijk als omgaan met nieuwe verantwoordelijkheden, collega's en je sociale leven. Na wat 'leermomenten' op de werkvloer die mij aan het denken zette en wijze raad, lijst ik enkele van deze op in een kant-en-klare to-do list. Gewoon, als reminder voor mezelf en inspiratie voor jou. (Thank me later)

Work 24/7, You've got nothing to lose 

Except your sleep then... Als twintiger ben je niet gebonden aan iets of iemand. Jouw leven kan nog alle kanten uitgaan en je bent quasi verplicht om grote veranderingen door te maken. Je zal leren en ervaring opdoen zodat je des te beter weet waar je later naartoe wil. Probeer daarom open te staan voor elke aanbieding en kans die je krijgt om meer ervaring op te doen en te proeven van verschillende soorten werk. Is dat naar het buitenland trekken voor je job of de vraag van je baas om een belangrijke vergadering bij te wonen van een grote klant, just do it! If you don't fail it, you'll nail it! Je stapt niet alleen uit je comfort zone maar stelt je ook flexibel op wat een bewijs is voor je baas en collega’s dat je bereid bent samen te werken aan een gemeenschappelijk doel. Je hebt niets te verliezen en alles te bewijzen.

Own up to your mistakes

Elke job heeft zijn difficulties en als pas werkende is het een uitdaging die te overkomen. Dat je fouten gaat maken is logisch en niet onoverkomelijk. Zelfs onze voorouders wisten al dat je uit fouten leert. Soms heeft je baas een reminder nodig van de moraal uit dit verhaal, maar bewijs dat je leergierig bent. Om uit je fouten te kunnen leren, moet je ook kunnen toegeven dat je er gemaakt hebt. Jouw fouten afschuiven op een andere collega zal niet alleen het werk vertragen maar ook de collegialiteit naar een lager pitje brengen. So own up to your mistakes zoals een volwassen working girl die een opportuniteit ziet om haar fout recht te zetten en eruit te leren.

Communicate, even when uncomfortable or uneasy

Probeer wat we tijdens een avondje met cocktails doen ook op je werk toe te passen. Communiceren. Vergeet daarbij het briefje: 'You, me. Tonight? 0476/47 ...' ,dat bedoeld was voor de barman die het al even slecht begreep als je baas/collega's zouden doen. Met andere woorden, praat en laat niets onbesproken waar je met een slecht of bizar gevoel achterblijft. Mixed signals werken al niet in een liefdesrelatie dus verwacht geen schouderklopje of knuffel wanneer je baas een pruillip op je gezicht spot. Bespreek die venijnige opmerking die een collega over je maakte, vraag meer informatie over een taak die je niet begrepen hebt en durf aan je baas vragen naar de overuren die je al weken maakt en nooit kan opnemen. Door een onduidelijke situatie bespreekbaar te maken, zoek je niet enkel naar verduidelijking en een oplossing maar ook naar rust in je hoofd. Want welke piekermomenten hebben je ooit al verder gebracht dan elke conversatie die je hebt gehad?

Keep it profesh'

Wie als pas werkende een werkvloer betreedt, doet dat zelden in een omgeving waar niemand elkaar kent. De collega's die je er plots bij krijgt, werken al een tijdje met elkaar samen en de een al wat liever met de ander. Natuurlijk hoop je met deze levensverandering er nieuwe (volwassen) vrienden bij te krijgen maar dat kan soms eerder een droom dan realiteit worden. Dag in, dag uit met elkaar samenwerken creëert een band. Of die nu gebaseerd is op koekjes, geheimen of humor delen. At the end of the road, iedereen moet zijn werk doen en verwacht van elkaar een evenwaardige inzet. Ook de hotste roddel van het moment uit je collega sleuren om vervolgens rond te strooien is geen goed idee. Laat dat maar over aan Dag Allemaal. Roddelen an sich is niet oké en wil je aanzien worden als een volwassen working girl, hou je er dan vooral niet mee bezig. Do : roddel aanhoren (omdat je meestal toch niet anders kan) en voor jezelf houden. Don't : roddels rondstrooien of het vuurtje aanwakkeren. FYI, je hele levensverhaal toevertrouwen aan een persoon die net voor je neus wordt gezet tijdens je middagpauze, don't! Het moest maar eens een journalist van Dag Allemaal zijn...

My brain has too many tabs open

Iedereen die (pas) werkt, kent een moment in de dag/week/maand waar je liefst het laatste bundeltje papierwerk dat je baas er met een brede glimlach op plaatste, wilt afgooien. It's f* this o'clock! 'Even doorbijten' en 'je tanden erin zetten' neem je dan best niet letterlijk. Een welverdiende ontlading die zich bij mij meestal vertaalt in roze drankjes met een paraplu in en mijn beste Sex and the city-outfit vanonder het stof halen, are the answer. Dans, zwier, zwaai erop los - al is het nu tijdens een rustige strandwandeling of een ladies night out - en vergeet alles wat met werk te maken heeft. Een tip: vergeet de vriendin die je veilig thuis brengt niet. Alleen al om haar later met een even mooi gebaar te bedanken, zoals een mok met 'de beste vriendin' op.

En dan vergeet ik nog de belangrijkste tip voor een pas werkende twentysomething: ambitie in combinatie met flexibiliteit. De gedrevenheid om iets te willen bereiken wat je later –en misschien nu- gelukkig zal maken en de attitude om er moeite voor te doen en bij te leren. Dat is voor mij de perfecte cocktail naar succes. If you can’t stop thinking about it, don’t stop working for it.

 

Text // Tine Timmermans  Ph// Tine Timmermans  Cartoon Ph // Nasty Gal

Reacties

Belle schreef

Het is FYI, for your information want w spreek je uit al 'double u' in het Engels. Voor de rest, leuk geschreven.

schreef

@Belle: dankjewel! Heb het aangepast!

schreef

Héél leuk om te lezen. Stiekem kijk ik nu nog meer uit naar the workin' life binnen een half jaar... Exciting! X