LIFESTYLE: Hoogsensitief zijn, wat is dat?

LIFESTYLE: Hoogsensitief zijn, wat is dat?

Keys to succes -

Ik zit trillend op een houten bankje, omringd door eeuwenoude eiken. Mijn blik gaat van de ovaalvormige vijver naar de helling iets verderop tot aan het oneindige van de horizon. Terwijl ik vecht om de controle over mijn ademhaling terug te winnen, schieten mijn gedachten naarstig alle kanten uit. Het lijkt alsof ze proberen te ontsnappen aan de chaos die zich in elke vezel van mijn lichaam bevindt. Ik omhels mijzelf met beide armen, druk mijn kin tegen mijn borst en knijp mijn ogen dicht als de laatste traan op mijn wang verdwaalt. Zo blijf ik zitten tot alles weer rustig wordt, tot mijn wereld haar oorspronkelijke vorm aanneemt en ik mij niet meer zo afgrijselijk angstig voel.

Die explosie in mijn hoofd is het gevolg van alweer een te drukke, stressvolle dag. Een doodnormale dag voor veel mensen, die zelfs algemeen leuk bevonden wordt, maar niet door mij. De reden dat ik koos die dag door te maken is dat ik besliste om ‘het’ weer eens te proberen, leven zoals de meesten dat doen. Het was geen succes, dat las je al. Het waarom is een ander verhaal. Ik ben niet gek, heb geen mentale problemen en ik ben ook niet abnormaal, hoewel dat vaak zo voelt en ik het graag anders zou willen. Ik ben ‘gewoon’ hoogsensitief (HSP).

Hoe komt het?

Hoogsensitieve mensen zijn, in’t kort, personen die gevoeliger zijn voor indrukken en prikkels van de buitenwereld dan gemiddeld. HSP'ers leven op alle vlakken 'dieper'. Overprikkeling leidt tot met rust gelaten willen worden, chaos en ongecontroleerd handelen. Veel HSP’ers hebben de volgende combinatie: hoog IQ + hoog EQ + hoge creativiteit + hoge intuïtie. Hun manier van denken is visueel ruimtelijk (beelddenken) en associatief denken. Het is geen ziekte of stoornis, maar een persoonlijkheidskenmerk. Het is een begrip dat de laatste jaren meer en meer aandacht krijgt, ook omwille van het wetenschappelijk onderzoek dat er rond werd verricht en nog steeds gaande is. Uit hersenonderzoek is intussen al bewezen dat de amygdala actiever is dan normaal en dat het reactievermogen van de frontale cortex sneller is. Dat is dan weer het gevolg van een bepaald gen, dus HSP is grotendeels aangeboren. Hoe het zich ontwikkelt heeft veel (maar niet alles) te maken met je omgeving en je jeugd. Voor mij persoonlijk was het een opluchting, dat ik het mij niet inbeeldde, dat het effectief bestaat en dat mijn hersenen voor een deel op een andere manier werken dan 80 procent van de wereldbevolking. Op de website van HSP Vlaanderen kan je een zelftest doen. Nu, wat houdt dat dan precies in?

'Soms voel ik teveel'

Elke HSP is anders en reageert anders. Toch zijn er enkele ‘algemene’ kenmerken, de belangrijkste is gevoeliger zijn dan de ‘normale’ norm. Dit geldt op verschillende vlakken, zowel fysiek als mentaal. Zo zijn HSP’ers gevoeliger voor (fysieke) pijn, hard geluid, fel licht, details, geuren maar ook voor algemene gebeurtenissen. De reactie daarop is dus ook heviger en kan ook sneller teveel worden. Ik heb letterlijk dagen dat ik zo uitgeput ben van alle indrukken die ik krijg, dat ik niets anders kan doen dan alleen in mijn kamer zitten en 'bekomen'. Maar HSP'ers zijn meestal geen zwakke mensen, integendeel zelfs. Er is niets mis met sterk genoeg zijn om emoties te voelen en ze te laten zien. Het klinkt allemaal nogal abstract, dus heb ik hieronder enkele eigenschappen op een rijtje gezet met daaronder een voorbeeld van hoe ik het ervaar. Ik vertel je graag ook hoe ik ermee probeer om te gaan.

 •  Ik neem stemmingen van anderen over

Hier heb ik de laatste tijd veel moeite mee. Ik neem onbewust het gevoel, de gemoedstoestand van iemand in mijn omgeving over. Dat kan van iemand uit mijn gezin of vriendengroep zijn maar ook van een onbekende die ik gewoon op straat passeer. Vaak neem ik die gevoelens dan over alsof ze van mij zijn en dat zorgt voor veel frustratie. Voor mij is het een beetje zoals een kameleon zijn, ik neem alle kleuren aan van iedereen die ik tegenkom. Vooral grote massa’s zijn voor mij een chaos, zoals zelfs iets simpels als een klaslokaal of een druk café. Ik kan zo’n dag hebben dat voor mij alles goed gaat en ik me goed voel, als er plots een vriendin belt die zich verdrietig voelt. Zij lucht haar hart en na het telefoongesprek voel ik mij de rest van de dag zwaarmoedig. Als je nog niet weet dat zo’n plotse humeurwisseling hierdoor veroorzaakt wordt, is het heel frustrerend want je weet immers niet waarom je je ineens verdrietig/boos/… voelt en je kan het ook niet oplossen.

 • Ik heb een hekel aan small talk

Small talk is een noodzakelijk kwaad. Het gebruikelijke 'en, hoe gaat het?' is niet echt meer een vraag, maar eerder een beleefdheidsvorm. En eerlijk gezegd heb ik echt een gloeiende hekel aan dat soort bedoeningen. Het geeft mij het gevoel alsof mensen langs elkaar heen leven, ik kan niet tegen de oppervlakkigheid dat dit soort vragen/gesprekken met zich meebrengt. Iedereen vindt hun eigen problemen zoveel meer belangrijk dan die van anderen, ik kan niet tegen dat soort ego, dat jammer genoeg elk individu wel in zich heeft. Iemand die mij niet kan raken/boeien, de 'talkers' van de wereld die eigenlijk inhoudsloze zinnen produceren, stoot ik sneller af dan dat ze hun mond kunnen openen. En het zijn er veel teveel.

 • Intuïtief leven

Vroeger leefde ik puur op emotie. Nu probeer ik daar wat meer balans in te vinden, maar wat ik voel bij iets dat ik moet doen/een persoon/een gebeurtenis is nog steeds het belangrijkste voor mij. Als ik er een slecht voorgevoel bij heb, doe ik het niet, ook al is het totaal niet logisch. Ik deed voorheen zowat alles, ook als ik er mij niet goed bij voelde en daar heb ik veel uit geleerd. Het mooie aan HSP is dat die intuïtie veel sterker ontwikkeld is dan normaal. Luisteren naar jezelf is het allerbeste, in alle situaties. En een gevoel is nooit fout.

 • Zingeving en eerlijkheid zijn heel belangrijk voor mij

Als ik iets doe waar ik niet volledig achter sta, of als iets zinloos lijkt voor mij, kan ik het niet doen, ook al krijg ik er voor betaald/... Ik blokkeer dan gewoon, mentaal én fysiek. Mij tot iets dwingen dat ik eigenlijk helemaal niet wil doen maakt mij doodongelukkig. Vorig jaar heb ik drie maand stage gelopen, wat ik eerst heel leuk vond om te doen, maar na een week vond ik het werk dat ik deed niet eerlijk, niet zinvol. Natuurlijk is niet alles wat je doet in je leven even leuk en zijn er dingen die je nu eenmaal moet doen, dus heb ik mijn stage afgemaakt. Ik kan mij in feite enkel inzetten voor iets dat ik met heel mijn hart wil doen. Dat maakt mijn leven er niet makkelijker op, maar so be it.

#HSPproblems


De valkuilen van HSP zijn de volgende:

 • Jezelf verliezen in de emoties en de wil van anderen.
 • Je te sterk inleven, te empathisch zijn
 • Perfectionisme
 • Het verkeerd interpreteren van iemand anders zijn/haar reacties
 • Faalangst
 • Laag zelfvertrouwen
 • Stress, prikkelbaarheid, depressie

Leven is voor een HSP'er niet makkelijk. We kunnen niet hetzelfde doen als anderen. Maar de keerzijde hiervan is dat we bewuster leven. Een hooggevoelig iemand is enorm creatief, kan bergen werk verzetten, draagt heel veel liefde in zich mee en kan grote hulp bieden aan anderen. Het enige wat je als HSP'er daarvoor moet doen, is in balans komen met jezelf en je grenzen goed afbakenen, zodat je weet wat je wel en niet kan doen. Daarna zal je zien dat HSP zijn eerder een gave is dan een ongeluk.

#HSPsolutions

 • Leer jezelf kennen. Kijk en voel wat je nodig hebt. Dat kunnen simpele dingen zijn zoals voldoende water drinken, op tijd eten, zuurstof, omgeving aangenamer maken,... en ook op vlak van algemeen leven. Zorg voor een 'veilige plaats', waar je altijd naartoe kan. Bij mij is dat het bos bij mij in de buurt of mijn auto.
 • Doseer je empathie. Ik kan bijvoorbeeld niet naar het nieuws kijken, ik mijd gewelddadige films en lees zelden de krant, omdat ik van één beeld nachtenlang nachtmerries heb. Gesprekken met geliefden voer ik graag en als ik iemand kan helpen, zal ik dat altijd doen. Maar ik kijk wel eerst naar mezelf, 'kan ik dit aan vandaag?' en zorg voor de nodige rust voor mezelf na zware gesprekken. Stel grenzen, geef niet alles wat je hebt aan een ander, vermijd een leeggezogen gevoel.
 • Probeer niet alle situaties compleet te vermijden waar je bang voor bent of overprikkeld raakt. Je mist behoorlijk wat. Probeer dus voor jezelf een manier te vinden om ermee om te gaan. Mijn leven speelt zich voornamelijk af in Brussel, waar ik heel lang heel overprikkeld was. Ik heb altijd rescue spray (bachbloesems) mee, neem rustigere binnenwegen en vermijd spits. Weet van jezelf hoeveel je aankan, ga dus niet de hele nacht op café zitten als je daar twee dagen van moet recupereren. Ga dan liever voor een uurtje of twee.
 • Doe aan yoga, pilates of meditatie. Ga wandelen in de natuur. Doe iets waar je rustig van wordt, waar je jezelf in terug kan vinden. Geniet van 'alleen' tijd.
 • Gebruik HSP als een gave, niet als een last.

Herken je jezelf hierin en wil je meer weten? Kijk dan eens naar de website van HSP Vlaanderen. Moest je nog vragen hebben voor mij mag je ze achter laten bij de comments of mij mailen (svea@lesfoliesdesxx.com) - ik help je héél graag bij al je vragen/opmerkingen over dit onderwerp.

Reacties

Charlotte schreef

Heel inspirerend geschreven! Ik herken mezelf er wel wat in ook... Ben nog steeds dagelijks op zoek naar een manier om ermee om te gaan, een manier om tot rust te komen...