PERSONAL: Amsterdam update #1

PERSONAL: Amsterdam update #1

Personal -

Zoals je hier al kon lezen, verhuis ik binnenkort naar Amsterdam. Mijn dagen zijn gevuld met heen en weer geloop tussen A'dam en Brussel, eerst voor mijn inschrijving aan de UvA en op dit moment vooral om mijn droomappartement te vinden. Hier is mijn eerste 'update'.

De inschrijving

Het is in Nederland blijkbaar de gewoonte dat je je voor hoger onderwijs inschrijft voor de deadline van 1 mei. Sinds ik pas halverwege juni te horen kreeg dat er een mogelijkheid was om naar Amsterdam te verhuizen, was ik meer dan fashionably late. Ik kwam erachter dat Belgen, naast ongeveer dezelfde taal, eigenlijk helemaal niets gemeenschappelijk hebben met Nederlanders en dat zeker niet op onderwijs gebied. Het plan 'even snel naar Amsterdam verhuizen' werd vervangen door rode ogen van het computerstaren en een torenhoge telefoonrekening. 'Je moet je ook inschrijven op Studielink.' - 'Studiewat?' en ik denk dat ik inmiddels het voltallige personeel van de UvA aan de lijn heb gehad. Naast een boom of twee aan documenten, had ik ook mijn cijferlijst en rapport van mijn middelbare school nodig. Dat dat mét geautoriseerde stempel moest, kwam ik pas te weten na mijn eerste bezoek aan de UvA. Tijd voor een little trip down memory lane naar mijn oude school, waar ik even later buiten kwam met de nodige documenten en wat oud strafwerk (denk honderd keer 'mijn gsm dient tijdens de lesuren niet als horloge' en een werk over waarom roken ongezond is).

De stad

De laatste keer dat ik een weekend in A'dam vertoefde, was toen ik tien jaar was en - hou je vast - joods wou worden want bezeten door Anne Frank. Als ik zo terugkijk, wil ik toch even mijn ouders bedanken voor hun eindeloze geduld met mij. Nu de inschrijving achter de rug is, hou ik mij vooral bezig met praktische zaken, zoals de perfecte hangmat zoeken, alle interieurtijdschriften kopen en en passant ook elke dag Funda (het Nederlandse immoweb) drieduizend keer afsporen zodat ik de kaart van Amsterdam intussen vanbuiten ken. Volgende dingen vielen mij op:

  • Ik ga een fiets moeten kopen. Een fiets. Ik. Sinds de fietsers in Amsterdam de heersers van het straatbeeld zijn en ik tot twee keer toe bijna werd aangereden, zit er niets anders op. Een voetganger is daar geen zwakke weggebruiker, maar gewoon een irritant obstakel dat je even snel van de weg kan rijden. Ik vraag mij intussen al af welke van mijn ledematen ik eerst zal breken, wordt het mijn arm of mijn been?
  • Amsterdammers zijn hulpvaardig en sociaal maar ook héél eerlijk. Wat mij het meest opvalt: ze zijn véél vriendelijker dan Brusselaars en eigenlijk Belgen in het algemeen. No offence, maar het is zo. Hoogstwaarschijnlijk to be continued.
  • Ik ben verliefd. Op de grachten en de oude stijl van de huizen, maar vooral op de vibe. Mijn favoriete woord is nu al 'gezellig' en ik wil NU verhuizen.
  • Ik heb accentvrees. Ik heb op dit moment al een tongval die een mengeling is van Gents, West-Vlaams en een Brusselse 'r'. Ik stel mij dus terecht serieuze vragen over wat het gaat worden als ik eenmaal in Amsterdam woon.
  • Het autoverkeer loopt bijna vlekkeloos, vooral als je het vergelijkt met de gemiddelde Brusselse straat. Kunnen wij wat van leren.

The goodbye dinner

Wat tot enkele weken geleden gewoon gepland stond als een healthy dinner voor enkele vrienden, werd omgevormd tot een kleine 'goodbye' dinner. Ik kreeg meteen een valies mee met daarin enkele hoognodige dingen als een 'goede raad pot', een fluohesje en een EHBO kit. Zegt genoeg, toch?

Huizenjacht

Zoals ik hierboven al kort vermeldde, kan ik de kaart van Amsterdam inmiddels wel dromen. Naast alle 'nieuwe' dingen waar je hier moet bij opletten, zoals 'erfpacht' en de fundering van je huis, is het ook gewoon een kwestie van snel zijn als je iets ziet dat je mooi vindt, wat resulteerde in enkele keren op en neer rijden om één appartement te gaan bekijken. In de juiste wijk. In een rustige straat zonder tramverkeer. Even voor de duidelijkheid: 50 vierkante meter wordt daar bekeken als groot. En aangezien Lizzy uiteraard mee gaat, moet ik ook nog iets vinden met een groot terras of een tuin. Nog belangrijker: ik moet er meteen in kunnen, liefst tegen eind juli nog. Een lift kennen ze daar trouwens niet, het zijn allemaal heel smalle trappenhallen waar ik gegarandeerd meerdere keren af zal donderen. Het begint eerlijk gezegd een beetje vermoeiend te worden, die huizenjacht. Ik wilde net mijn eisen wat gaan bijstellen, maar dan bezocht ik het appartement van bovenstaande foto rechts. Nu is het afwachten en here's hoping...

Reacties

schreef

Wauw, dat appartement ziet er veelbelovend uit! Heel veel succes met de huizenjacht.

Jules x

Remi schreef

Looks amazing!!! I am so envious xxx

You are welcome to check out my blog -- http://www.mlleepaulettegirl.com/

Message me on insta -- insta@mlleepaulettegirl.com

schreef

Wat schrijf jij goed, Svea! (Ben even niet meer op je blog langs geweest en ben nu zo veel mogelijk aan 't inhalen...)

Ik las ondertussen dat je je droomappartementje gevonden hebt, dus alles verloopt daar precies wel op rolletjes ;-) Veel succes nog in A'dam!

schreef

Leuk geschreven Svea :)

Tof zo nog eens iets van je terug te zien. Je blog leest supervlot of moet ik zeggen 'als een trein' ;)?

Amsterdam is super.

Het gaat je goed! x