Personal Branding 1: Hoe maak je van jezelf een merk?

Personal Branding 1: Hoe maak je van jezelf een merk?

Keys to succes -

Heb jij een account op sociale media zoals Facebook, Instagram, Twitter of Pinterest? Triple yay! Dan heb je van jezelf een merk gemaakt. Ik weet het, het klinkt een beetje raar. Let me explain. Waarschijnlijk weet je intussen al dat je potentiële werkgever, nieuwe crush of eventuele stalker je sociale media accounts aan een grondige screening onderwerpt. Zo riep mijn ex-baas een keer voor het hele kantoor uit dat de kersverse stagaire die dezelfde dag zou beginnen het weekend goed had benut om te gaan feesten en hiervan vervolgens een partyproof picture van haar dronken dansmoves als bewijs op Facebook had geplaatst. Een leuke manier om aan je stage te beginnen, dat snap je. Maar het kan ook anders en je kan je account(s) op een heel simpele, goedkope manier gebruiken om jezelf te promoten en aan een baan of een nieuw netwerk te raken.

(Personal) branding is oorspronkelijk een marketing strategie voor bedrijven die steeds meer gebruikt wordt door 'normale mensen'. Het is een individuele manier om jezelf te promoten op een manier die goed zou werken bij, bijvoorbeeld, het vinden van een job of het maken van promotie. Je beschouwt jezelf als een merk en gaat op ongeveer dezelfde werkwijze als grote bedrijven te werk om jezelf te presenteren aan anderen, waarbij positieve beelden (lees: geen you're drunk, go home foto's) en associaties (superwoman!) opgeroepen worden. Daarvoor hoef je helemaal niet veel te doen: je gebruikt gewoon je eigen persoonlijkheid, kennis en ervaring om je te onderscheiden van de rest. Hierbij kan je als hulpmiddelen diverse sociale media, zoals bijvoorbeeld een profiel op Linkedin, Facebook en Twitter, inzetten. Hoe dan?

Tijd voor een voorbeeldje. Een vriendin van mij heeft, als ondersteuning van haar cv, een Pinterest board aangemaakt waarop je meer te weten komt over haar persoonlijkheid die by the way fantastisch is, maar ook over haar werkervaring en waar ze in uitblinkt. Zo maakt ze zichzelf toonbaar aan mensen waar ze in eerste instantie misschien niet aan had gedacht en kan ze makkelijk naar haar professionele online aanwezigheid refereren zonder LinkedIn of een eigen website te gebruiken. Klik hier als je haar pagina wil zien.

Omdat het een vrij recente ontwikkeling is, bestaat er nog niet zoveel onderzoek naar. Maar de studies naar personal branding die wél al uitgevoerd zijn, blijken heel erg handig! Uit een recent onderzoek van Labrecque en collega's bleek bijvoorbeeld dat een sociaal medium account gelijk staat aan jezelf op een bepaalde manier neerzetten en dus jezelf ook 'branden'. Told you. Het belangrijkste dat werd aangetoond in deze studie is dat veel mensen problemen hebben bij het waarheidsgetrouw neerzetten van hun persoonlijkheid en competenties, wat op z'n beurt ook weer leidt tot een daling van zowel de sociale als professionele status. Nu ga ik er even van uit dat jij deze fout niet wil maken, dus hier komen een paar praktische tips:

  • Rule n°1: check je privacy settings. Facebook heeft er bijvoorbeeld nogal het handje naar om alsnog leuke fotootjes van vijf jaar geleden tentoon te stellen aan the whole wide world incluis je nieuwe lover, via 'photos of...'. Ook bij Instagram en Twitter kan je je privacy bijstellen.
  • Ga door je foto's (en statusupdates) en/of vraag een vriend(in) om feedback. Wat kan en wat kan echt niet meer? Denk bijvoorbeeld aan je kritische not so nice opinie bij een artikel dat je gedeeld hebt of een vergeten foto op Twitter.
  • Google yourself. Ja, het mag! Het voelt alsof je een beetje narcistisch bent (but aren't we all a tiny bit) en zorg ervoor dat je alleen maar positief nieuws over jezelf tegenkomt. Lelijke foto van heel lang geleden bij afbeeldingen? Contacteer de sitemanager en weg! Hier is bijvoorbeeld een foto waar ik niet blij mee ben.
  • Voorafgaand aan de volgende post: probeer drie dingen te vinden waarmee jij jezelf kan onderscheiden en probeer deze te beklemtonen op sociale media. Vraag je ook af je wil dat je potentiële werkgever/frenemy/ex van je ziet. Voorbeeld: hier is het IG account van mijn vriend die ik na lang zagen overtuigd heb een Instagram account aan te maken om zijn kookkunsten te showen.

Hetgene dat centraal staat bij personal branding is authenticiteit - op je eigen manier opvallen in de menigte. In de volgende blogpost over personal branding zal ik het hebben over manieren waarop je dat precies kan doen zonder je anders te moeten voordoen dan wie je bent. Ideeën, je opinie of je eigen verhaal? Altijd welkom en graag zelfs - laat een reactie achter of mail me (svea@lesfoliesdesxx.com). Laat me zeker ook weten of je dit een handige blogpost vond of niet!

Hoe gebruik jij je sociale media accounts? Wat denk je over personal branding - overrated of zie je er mogelijkheid in?

 

Bron: Labrecque, L. I., Markos, E., & Milne, G. R. (2011). Online personal branding: processes, challenges, and implications. Journal of Interactive Marketing, 25(1), 37-50.

Reacties

schreef

Ik vind dit echt een handig artikel. Ik probeer zelf altijd te letten op hetgeen ik online gooi (heb er zelf een niet zo goede ervaring mee gehad), dus zulke artikels kan je eigenlijk niet vaak genoeg tegenkomen. Ben heel benieuwd naar je volgende post.

schreef

Fijn artikel! Ik ben net een heel boek aan het uitpluizen over personal branding dus deze blogserie komt voor mij heel goed uit ;-)