PERSONAL: Happy birthday to me!

PERSONAL: Happy birthday to me!

Personal -

Een broeierig warme zomerdag, de groene schaduw in het park als baken van rust en het geluid van lachende kinderen op de schommel om de hoek. Ik herinner me de eerste keer dat ik door de straat liep waar ik nu woon, alsof het gisteren was. Hoe mijn hart drie keer stilstond bij het zien van de schoonheid van Amsterdam en ik meteen dat 'I belong here' gevoel had. Hoe ik stiekem op mijn balkon stond te springen van geluk. Terwijl mijn 20e meer een jaar was om te reflecteren over hoe ik was, bleek mijn 21e levensjaar in het teken te staan van groei en toekomstperspectief, een jaar waarin ik er meer behoefte aan had om na te denken over wie ik ben en wil zijn.

Het was een jaar dat ik niet snel zal vergeten, een ommekeer, een avontuur. Ik las laatst het volgende:

'When we make a change, it’s so easy to interpret our unsettledness as unhappiness, and our unhappiness as the result of having made the wrong decision. Our mental and emotional states fluctuate madly when we make big changes in our lives, and some days we could tight-rope across Manhattan, and other days we are too weary to clean our teeth. This is normal. This is natural. This is change. Of course, moving house is always about other things too – inner houses, outer houses, as the Buddhists say. We move for practical reasons, but we also move to move on. We have to move ourselves on, and all unfamiliar situations have a way of taking off the road we prefer to travel.'

Dit heeft me veel geholpen de voorbije maanden. Ik heb veel vragen, opmerkingen en meningen gekregen over mijn beslissing om in Amsterdam te wonen. Ik ben hier altijd vrij vaag mee omgegaan, omdat ik het antwoord zelf niet wist. Het was, zoals ik in mijn 'moving to Amsterdam' post schreef, een sprong in het diepe. Ik weet nog steeds alle antwoorden niet, maar ik weet wel dit. Alleen verhuizen naar een ander land is naast ontzettend opwindend en een ontdekkingsreis, soms ook eenzaam en verwarrend. Er waren dagen dat ik de hele stad rondfietste en alles wou zien, proeven, ruiken. Er waren dagen waarop ik in bed wou blijven liggen. Want uiteindelijk moet je het wel alleen doen. Je leert wie je vrienden zijn, en wie niet. Je verliest hoe dan ook een deel van je leven van voor het verhuizen. Je mist mensen, een landschap, een frituur, zelfs. Je verliest ze, houdt toch nog aan ze vast. Dat is hard. En ik begreep mezelf dan niet, wat mij dan ook weer frustreerde. Want ik wou dit toch? Ik durfde het bijna niet luidop zeggen, want lang niet iedereen krijgt de kansen die ik krijg. Het was alsof ik een bepaalde checklist had gevolgd, in de zin van verhuizen, meubelen kopen, settelen. The end. Maar wat dan? Dan sta je daar, en ervaar je, als je net zo perfectionistisch als mij bent, twijfel en controleverlies - het 'wat moet ik nu?' gevoel. Je verliest jezelf letterlijk in een chaos die je zelf hebt gecreeërd maar waarvan het einde nog onbepaald is.

Maar then again, heimwee naar België heb ik nooit gehad. Ik hou van Nederland en dan vooral de Amsterdamse mentaliteit. Ik geloof serieus weer in love at first sight. Hier leef ik, ben ik meer mij. Mijn thuis is mijn energie. En ja, het is soms moeilijk omdat ik probeer en niet opgeef, maar het is makkelijk omdat ik hoe dan ook mijn hart volg. Het is een spel van zoeken en vinden, maar niets blijft en niets staat vast. Het enige, bedacht ik, wat ik wel kan doen, is zijn wie ik ben, voor ik word wie ik wil zijn. En dat voldoende vinden.

Dus neem ik hier, in mijn vertrouwde wereld die ik zelf creeërde, even de tijd om mijzelf te bedanken. En mezelf ook wat meer credit te geven, omdat ik best wel trots mag zijn op wie ik ben (hoe awkward ik dat eigenlijk ook vind).

“The year you were born marks only your entry into the world. Other years where you prove your worth, they are the ones worth celebrating.”

Cheers!

 

Ph (+ crown, haha) // Emma Gabrielle Photography

Reacties

schreef

Yay, happy birthday! Mooie terugblik op 't afgelopen jaar. Zolang je maar leert van de dingen die gebeuren zit je goed. No regrets! Only lessons.