TRAVEL: 5x food in Amsterdam

TRAVEL: 5x food in Amsterdam

Inspirational -

Nederlanders hebben over Belgen wel al eens het vooroordeel dat het 'bourgondiërs' zijn. Ik heb over Nederlanders altijd het vooroordeel gehad dat ze leven op kaas, hasjbrownies en Heineken. Echt grote verschillen in eetcultuur zijn er niet, met uitzondering van twee dingen: frieten (Vlamingen winnen met grote voorsprong) en gezond eten (Nederland staat op dat vlak al zoveel verder). Naast hevige discussies over waar frieten nu eigenlijk vandaan komen en of het 'frieten', 'frites', 'friet' of 'patat' is, voel ik mij vooral nog steeds Vlaming als ik standaard met mijn ogen ga rollen als ik kramen met 'Vlaamse friet' erop tegenkom. De benaming 'friet' is al niet Vlaams en dan begin ik nog niet eens over hoe de frieten in kwestie eruit zien. Enfin. Amsterdam is een walhalla van leuke eetadresjes, waar je meestal ook terecht kan als je geen gluten eet, een voorkeur hebt voor biologisch eten of zelfs veganistisch leeft. En daar doen we't voor.

Dinner: Wink

Het restaurant 'Wink' is bijna een synoniem voor 'drie keer klaarkomen voor het dessert er zelfs is'. Het menu is beperkt maar verandert wekelijks, alle producten zijn biologisch én vers en het stel achter Wink is buitengewoon leuk. Dit adresje is zelfs zo goed dat je opnieuw zou durven geloven in echte magie. In de keuken. Bij elke hap word je opnieuw verrast door het grote scala aan allerlei soorten smaken die op een bijzondere manier een heel lekker geheel vormen. Komt daar nog bij dat de prijzen meer dan schappelijk zijn als je naar de buitengewone kwaliteit kijkt. Dit is, zonder overdrijven, mijn beste maaltijd in minstens vijf jaar tijd geweest. Ga naar Wink als je iets te vieren hebt, als je maar één dag in de stad bent of wekelijks als je Eveline heet. Extra pluspunt (bestaat het nog?): op aanvraag gluten of lactosevrij.

Tussendoor: Geflipt


© amsterdamcurated.nl

De situatie verliep als volgt: hij had honger, ik had honger en we zaten in een drukke discussie over wie zou koken en waar we eten/ingrediënten zouden halen. Het was echt puur toeval dat ons gesprek tijdens de wandeling werd onderbroken door het krijtbord dat buiten aan 'Geflipt' stond, een eerlijke en biologische hamburgertent zonder poespas. Ze hadden er ook vegaburgers (die lust ik in de regel niet), maar mijn honger was te groot om mij er niet aan te wagen. We bestelden take-away, de hamburgers met friet(en) waren in een tiental minuutjes klaar en ik was aangenaam verrast door de kwaliteit en de dagverse smaak van de burger. De frieten zijn mijns inziens een ander verhaal, maar dat zal ongetwijfeld aan mijn Vlaamse criteria liggen. Geflipt is, naar mijn mening, een uitstekend voorbeeld van hoe stijlvol en (bijna) gezond een hamburgerrestaurant kan zijn. Je hebt dus geen excusus meer om je vol te proppen met de chemische shit van de Mcdo, ga gewoon gezellig bij Geflipt langs.

Lunch: SLA

Als ik met Lizzy uit wandelen ga, beland ik meestal bij SLA, het gehypete saladebarconcept dat Amsterdam kort geleden veroverde. De eerste keer dat ik er langs kwam, was ook de eerste keer dat ik in Amsterdam was, en het feit dat ik blijf teruggaan zegt ook al veel, toch? Je kan er je salade zelf samenstellen met behulp van de diverse gezonde ingrediënten uit het uitgebreide keuzemenu of één van de seizoenssalades proeven (tip: die met de zoete aardappelburgertjes). Ook leuk: de originele workshops die ze regelmatig organiseren, zoals die in samenwerking met de auteur van 'Het oerdieet'. Echter zijn er ook enkele minpunten. Je kan er enkel pinnen (hier moet ik nog een gewoonte van maken, dat is niet enkel op deze plaats zo). Wat ik ook heel jammer vind, is dat ik het personeel niet erg vriendelijk vind. Beleefd wel, maar niet enthousiast of vriendelijk. Dat zou toch wel moeten met zo'n ontzettend leuk en creatief concept, dus haal ik meestal gewoon af in plaats van er te blijven zitten. Daarnaast vind ik de prijzen iets te hoog. Uiteindelijk blijft het gewoon een salade, geen driegangenmenu.

Brunch: Little Collins© Little Collins

BFF en ik waren al van de avond tevoren aan het smachten naar een uitgebreide brunch op zondagvoormiddag. Na heel wat Google speurwerk à la 'brunch pannekoeken amsterdam' of 'beste brunch amsterdam' kwamen we uit op 'Little Collins', een brunchzaak in onvervalste Aussie stijl (de eigenaars zijn afkomstig van Melbourne). Je drinkt er heel stylish één van de vier soorten Bloody Mary (of gewoon allemaal, het is zondag anyway) en hun brunch menu is simpelweg alles wat je van een brunch verwacht maal twee, min de pannekoeken dan. BFF nam de 'Eggs Hollandaise' en ik ging voor een goddelijke combinatie van 'Coconut Toast' en verschillende side orders als de 'two eggs on toast'. Je snapt ook wel dat, als ik zondig met een cheatmeal, dat ik het meteen helemaal goed doe. Ga er dus niet naartoe als je op zo'n dieet bent dat je niets lekkers mag, maar ga er vooral wél naartoe als je één van de beste brunches van de stad wil.

Afhaal: Frederique


© Frederique

'Frederique' is een traiteur in het hartje van De Pijp en stal mijn hart vooral met hun fantastische cheesecake. Als ik geen zin heb om buiten de deur te eten/te koken, dan bestel ik meestal bij hen iets lekkers. In het begin vond ik het moeilijk om bij Thuisbezorgd.nl iets gezonder te vinden dan pizza's en kebab, maar dit is echt een aanrader. Alles is huisgemaakt, dagvers en zonder toevoegingen van E-nummers, kleur -en smaakstoffen. Kan je niet kiezen? Kies voor de groentesoep, de italiaanse lasagne of de Griekse salade. Makkelijk, prijs/kwaliteit zit heel goed en het is veel beter dan alweer eens pizza.

Feel free om jouw favoriete eetadresjes in A'dam te delen (en mij 5kg dikker te maken)!